Miért járunk mindig ugyanazokra a helyekre?  (étterem mustra)
2017. december 15. írta: pohaarka

Miért járunk mindig ugyanazokra a helyekre? (étterem mustra)

Az elmúlt időben elszaporodtak a facebook oldalamon az éttermeket megmutató inspirációs képek. Nem véletlen, hiszen egy-egy itthon nyíló étterem, de akár kocsma kialakításánál is egyre nagyobb hangsúlyt kap a belsőépítészet. Persze abban nincs vita, hogy nem mindegy ki miből főz, hogy a burgeredbe a marhahúsért egy bongyor hajú magyar szürkemarha adta az életét, vagy egy simogatással kényeztetett kobe állat. Biztosan lesz aki vitába száll velem, de ha nem egy hagyományos gyorsétteremről vagy ázsiai kajáldáról van szó (ahol az ár/érték arány bitang jó), hanem egy szinttel nívósabb helyet nyit valaki, akkor nem árt, ha a hely tud olyan hangulatot teremteni, amitől a kedves vendég nem csak hogy bemegy, hanem elidőzik és visszajár.

Van egy kedves barátom, aki otthonosan mozog a vendéglátóiparban. Szerinte azzal követik el a tulajdonosok a legtöbb hibát, hogy a hely nem otthonos. Vagy túl steril és hiányzik a megnyugtató légkör, vagy a fények nem megfelelőek, a színekkel van baj, vagy éppen túl trendi a design, ami elijeszti az embert. Lehet bármilyen jól összerakott a menü és jó a séf, ha a koncepcióval nincs összhangban a belsőépítészet. Az elmúlt évek loftos trendje némileg kedvezett a tulajdonosoknak, mert a gépészeti csöveket, elektromos vezetékeket és más korábban takargatni való berendezéseket láttatni lehet. Az ipari hangulatot ellensúlyozandó gyakori és jól bevált megoldásokat nagyon sok helyen láthatjuk. Miket? Például visszakapart vakolat alól felsejlő vagy újrarakott téglafalakat, térbe lógatott Edison típusú kábeles égőket, fekete táblafesték falakat, valódi fából készült bútorozást és design tárgyakat, metro csempét. Legyen az menő étterem vagy romkocsmásabb hely, mindez az amerikai nagyvárosok épületeit és hangulatát idézi.

  

No és meddig lesz ez így? Az elmúlt években sorra nyíltak Budapesten is a jobbnál jobb hangulatos éttermek, de mégis ugyanazt a megszokott stílust követik, élményben maximum csak az étel tud igazán újat mutatni. Ennyire biztosra akar menni mindenki, aki új helyet nyit? Vagy mi nem vagyunk elég befogadóak a friss és élénkebb enteriőrökre? Függetlenül attól, hogy vacsorázni vagy ebédelni van kedvünk.

Ismerek néhány helyet, ahol kevésbé vannak előtérben ezek a klisészerű dolgok. Ilyen jó példa számomra az Oriental Soup, ahol nem tégla, hanem egy teljes falat beterítő poszter és a jól kiválasztott színek ellensúlyozzák a közkedvelt loftos hangulatot. 

Vagy a Fine Bistro, amelyben az új gyártású fekete fém bútorok mellett régi beltéri ajtók kuszasága (a plafonon), valamint a merészebb színek és formák adnak játékos otthonosságot a térnek.

Nagyon bízom benne, hogy hamarosan (talán idén) jön egy fuvallat, de inkább legyen valami őrjítő és kijózanító tornádó, ami végigsöpörne és beszivárognának hozzánk is azok a friss, új koncepciók, amik már szomszédos országokban láthatók. Úgy döntöttem ezentúl hozok egy-egy ilyen helyet mutatóba, mert mikor látom őket, arra gondolok, hogy: Ilyet nyisson nálunk is valaki! :) Ez nem pénz kérdése, inkább a szokásaink rabjai vagyunk. Hamarosan hozom is őket!
Képek forrásai:
(Hadik, Jamie's Italian, Monk's Bistro, Budapest Bisztro, Spíler, Oriental Soup, Fine Bistro)

A bejegyzés trackback címe:

https://czifrapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3113713822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása