Czifra Fürdők
2011. szeptember 13. írta: pohaarka

Czifra Fürdők

Van egy megbízásom fürdőszoba tervezésre. A lakás az Andrássy úton található, szép nagy belmagasságú nagypolgári stílusú. Az otthon egy kis felújításra szorul, a fürdőszoba már nagyon várja, hogy valaki szétrobbantsa és elegáns ruhába bújtassa.
A nagypolgári otthonok kialakítása nagy odafigyelést igényel. A múlt századi házak esetében többnyire a külső, jó esetben pedig a belső nyílászárók is eredetiek, és isten ments, hogy hozzányúljunk. Felújítani szabad. A belső tér hangulatát nagyban meghatározzák ezek az ajtók. Az én lakásom esetében is ez a kiindulási alap, valamint a lakásban maradó régi bútorok, amit a tulajdonosok megtartanak.
Az ehhez hasonló belvárosi lakások fürdőszobái általában nagy méretűek, ezért lehet nagyobb méretű fali csempékkel dolgozni, viszont a nagy belmagasság miatt nagyon gyorsan ki lehet költekezni. Ezért semmiképp nem érdemes a falat felcsempézni plafonig, egyrészt mert rámegy a gatyánk, másrészt pedig olyan érzése lesz az embernek, mintha egy királylányt bezártak volna a várkastélyba, ki kell másznia az ablakon (lichthofon), és jó esetben jön valaki, aki időben felébreszti az álomból.
Apropó királylány, mesék, 1001 éjszaka, a megfelelő színű és mintázatú csempék keresgélése közben kicsit elkalandoztam...a múlt századi lakások, villák fürdőszobái visszaidézik a magyarországi fürdőkultúrát és a török hatásokat. Nem egy nagyon szép fürdőépületet találunk itthon, régi fürdőt új köntösben, illetve új fürdőket megálmodva régi minta alapján. Gondoltam megnézem őket belülről, hogy ihletet merítsek...
A legnagyobb szívfájdalmam, hogy török fürdőt nem tudok tervezni városi lakásba...de megpróbálni meg lehet. Azon leszek. Ha sikerül, tudatom.
Van pár csempegyártó cég, mely lehetőséget kínál ahhoz, hogy régi fürdők stílusában (némi keleties bájjal fűszerezve) tervezzünk belső tereket. A legszebbek persze mind külföldiek, kézzel festett lapok vagy gyönyörű mozaikok. 

Giovanni De Maio
L'Antica Ceramica

Vetrovivo, Arabesco

Vetrovivo, Foglie Fantasia

Vetrovivo

 A Paradyz kínálatában viszont van elérhető árú és fantáziadús kollekció is. Az orentális jegyeket hordozó enteriőrökben nagyon szépen lehet használni. És az ára is jó.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://czifrapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1913714166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása