A cementlapok történetének rejtélye
2018. március 05. írta: pohaarka

A cementlapok történetének rejtélye

A minap elmerengtem azon, hogy a sok metro csempe és cementlap kezd az agyunkra menni. Szép, szép, futunk a divat után. De vajon tudjuk-e, hogy honnan erednek mondjuk a geometrikus padlóminták. Rávághatnánk, hogy itthon van Vasarely...de nem ő találta ki itt spanyol viaszt. Egy nyomozósabb napomon elkapott a hév, hogy utánajárjak és elkalandoztam az optikai csalódások irányába.

Kinek a neve fűződik legszorosabban a cementlapok kialakulásának történetéhez?

Ez a személy Sebastien Truchet domonkos-rendi szerzetes, aki többek közt a matematika és a tipográfia mestere volt, a 17.sz végén élt és munkálkodott XIV. Lajos uralkodása idején. A padlólapok világának geometrikus története tőle indul. A Truchet-féle csempéknek és padlólapoknak az a különlegessége, hogy nem középpontosan szimmetrikusak. A négyzet formájú lapokon a mintázat olyan, hogy azt különbözőképpen elforgatjuk és egymás mellé tesszük őket, egymástól egészen különböző összefüggő mintázatot tudunk belőlük kialakítani. Truchet először olyan négyzetes lapokon kísérletezett, melyek egyszerűen az átlójuknál fogva két fekete-fehér háromszögre vannak felosztva.
Truchet base tiles bordered.png

 

Truchet ordered tiling.svg  
A kirakásnak rengeteg variációja lehet.A középső minta például tökéletesen megegyezik a Vives Ceramica Terrades 20x20-as lapjával.

 

Hihetetlen, de a 17-18. század fordulóján járunk. Truchet kísérleteit 1704-ben hozta nyilvánosságra "Emlékirat Kombinációkról" c. művében. Azóta eltelt 200 év, és újra reneszánszát élik ezek a formák, nem kell messzire menni, elég benézni a Pinterestre. Ezt követően negyedkörökkel kísérletezett tovább, no abból meg mások profitáltak, mindjárt az is kiderül hogyan.

Marble patterned tile flooring:
Tile.:
I love this fun, funky, yet classic black and white tile pattern for #floors! What a great way to modernize your home. #floorsareus:
Quirky little cosy kitchen.:
Truchet munkáját a szintén francia Pierre Simon Fournier tipográfus folytatta tovább a témában, aki már csillag alakzatokkal is eljátszott. Ezután csak jóval később, a 20. században került elő újra Truchet munkássága, az íves görbékkel. Cyril Stanley Smith állt neki újra a kísérletezésnek és az ő érdeme az íves formák továbbfejlesztése.

 

Truchet tiling.svg


Ez egy különleges minta. Szerintetek Vivienne Westwood a híres angliai Cole and Son gyárnak tervezett tapétájához vajon honnan meríthetett ihletet? ..

Residential Projects - contemporary - Bathroom - London - Hill Mitchell Berry Architects:
A külföldi oldalak lapjain szebbnél szebb Truchet ihletésű lap van. Itthon jobban kell rájuk vadászni, ha ilyesmit szeretnénk, de ma már sok kézi készítésű manufaktúra szinte bármit legyárt. Az alap háromszög mintát keresem már egy ideje szép fekete-fehér színben, de egyelőre csak kopott színárnyalatban találtam.

Viszont a keresgélésben annál több különlegességet találni. Hajrá, íme néhány tupikus Truchet minta, lehet útvesztőt tervezni a lakásokba!
 Oscar Niemeyer | brasil | patterntiles:
 Tiles:
 Tiles #print #pattern:
quarter circle tiles 4 | ELLE Decoration NL:
London studio Barber and Osgerby has created a set of patterned geometric tiles, and a range of ceramic blocks that can be stacked to form ventilated sunscreens.
Classic-meets- contemporary blue tile with graphic pattern. Grafico 2 royal blue & charcoal on off white.
Super cute white tiles with blue corners that make small triangles. Cool, modern look.
Dandelion | Claesson Koivisto Rune
Sorrento Turro
A geometria szépsége örök.


Források: Pinteres, Wikipedia, és itt, itt,

A bejegyzés trackback címe:

https://czifrapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2413713916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása