Cementlap szerelem - kis kitérő Szentpétervárra
2016. július 01. írta: pohaarka

Cementlap szerelem - kis kitérő Szentpétervárra

Egy kis kitérő: Szentpétervár

Szentpétervár fantasztikus város. Nem kifejezetten orosz, inkább európainak mondanám, talán a hangulata miatt is. Semmilyen más pompához nem hasonlítható, amit ott láttam. Talán a Versailles-ihoz, de nem is véletlen, a cár elment a megfelelő helyekre, hogy begyűjtse a számára tetsző példákat és művészeket a saját nagyszabású várostervezéséhez. 
A városnak fiatal kora ellenére nagyon gazdag történelme van, ami megmutatkozik a városképen, az emberek lelkületén, és persze a sokszínű konyhán is. Kicsit olyan ez az egész, mint egy elvarázsolt város. Ahogy a külvárosból haladunk egyre beljebb a belváros felé, a sztálinista grandiózus tömbházak átalakulnak klasszicista és barokk csodákká, köszönhetően az elmúlt évtizedek szorgalmas felújítási projektjeinek.
Nem gondoltam, hogy itt járva lesz olyasmi a lábam alatt, amit érdemes megörökítenem. Főleg, hogy a cári pompa nem éppen a visszafogottságáról híres. Egy eredetileg 18. századi épület ad otthont a belvárosi Passage bevásárlóközpontnak, ott láttam ezt a guszta padló mintát, mely már egy 20.századi felújítás eredménye. Enjoy.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://czifrapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3813713878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása