Egy kislakás születése - Tulip Room Tom & Dave Apartments
2015. november 18. írta: pohaarka

Egy kislakás születése - Tulip Room Tom & Dave Apartments

Számomra az az egyik legizgalmasabb dolog, mikor elkezdődik az ötletelés egy lakás körül. Izgatottság tölt el és inspiráló türelmetlenség. Ugyanilyen izgatottság fog el, mikor elkészül és látom, hogy működik.
Az Andrássy úti két szoba nagyon kedvelt szálláshellyé nőtte ki magát az elmúlt 2 évben. A srácok ezért úgy döntöttek, hogy itt az idő befejezni a lakás harmadik részét.
Már volt néhány ötletük a megvalósítással kapcsolatban, de éppen időben szóltak! Ennek azért van nagy jelentősége, mert egy szálláskiadásnál minden részlet számít, de a látványon kívül a kényelem és praktikus dolgok mindenek előtt.
1. kezdeti állapotok

 

2. az alaprajz

A kiindulási alapunk egy nagy ablaktalan előszoba volt, melyből nyílt egy kamra és egy wc, valamint egy szűk cselédszoba és szintén keskeny konyha. A cselédszobát egy fal választotta el a konyhától.
Először is gyorsan felülírtam a fiúk alaprajzi elrendezésének tervét és egy stúdiólakásra vonatkozó javaslattal álltam elő. Ennek a manővernek később nagyon örültek, mert ezáltal egy igazán nagy terű szobát tudtunk létrehozni.

2. a stílus

A lakás többi része kissé eklektikus, keveredik a retro a polgári elemekkel és magyar motívumokkal, ezért a stúdiólakásnál is az volt a tervünk, hogy ezeket a motívumokat bevigyünk a térbe. A fiúk beleszerettek ebbe a modern formába bújtatott hagyományos hangulatba. Mivel a lakószoba nem kap direkt fényt, a fehér lesz a domináns. Egy-két középbarna népi fa bútorral és némi feketével ellensúlyozva a meleg és lágy színeket.

És akkor nézzük a képeket az ötletekkel:
Azzal, hogy a konyha és cselédszoba közti falat kivettük, egy nagy és sokkal világosabb, 18 nm-es szobánk lett, amibe így kényelmesen elfért egy kis konyha a szükséges gépekkel beépítve, hozzá tartozó pici étkezővel, és egy kétajtós gardrób szekrénynek és egy igazán nagy méretű kétszemélyes ágynak is lett helye. (180x200-as).


A kétajtós szekrény a Projekt Showroom pop-up vintage bútorraktárában talált kincs, amire első nap csaptunk le. Olyan jó állapotban volt, hogy szinte csak leporolni kellett.

A mennyezeti lámpa egy design replika, a Möbelixben vettük olcsón.
A konyha felső polcára bekerült a nagyi közel 100 éves fűszertartója, amit szintén összekapartunk romjaiból, egyes részei még restaurálás alatt vannak. A polcok felett egy fém konzolon régi konyhai eszközök fellógatva, szintén örökség. A konyha amúgy asztalos-IKEA kombinációja.
Az asztal és a felette levő lámpák és falikarok az IKEA népszerű, kissé vintage darabjai. Az asztal feletti grafikát pedig Kövesdi Dóri készítette. Mivel a srácok baráti társasága borbarát, ezért nem volt kérdés a kép témaválasztása. Hozzá illő szódásszifon lámpákat a Tilkában készíttették nekünk.

Az ágy fölé akril festékkel festettünk egy keresztszemes tulipános mintát egy stencil segítségével, amiről korábban írtam. Ágyat első körben a Vaterán kerestünk, végül egy baráttól szereztük be. Még lazúroznunk sem kellett, mivel natúr fenyőből volt, ami a napfény hatására szépen sötétebbre érett. 
Az előszobából nyíló két helyiséget összenyitottuk, hogy egy WC-s fürdő lehessen belőle. A fennmaradó plusz ajtókeret adta az ötletet, hogyan tudnánk az előtér ablaktalanságát ellensúlyozni. Az egyik ajtót levettük, az ajtónyílásba pedig gipszkarton került. Az előszobai oldalára egy teljes méretű tükröt tettünk, a másik oldalon pedig egy törölközőszárítónak lett a helye. Az eredeti keretet meghagytuk, óarany festékkel lefestettük. A zsanérok árulkodnak arról, hogy itt volt ajtó.
Egy teljes falas falifogas helyett inkább csak a látványát akartuk megmutatni, ezért falmatricaként csempésztük be (Iddesign). A fogas alá egy vidéken készült népies tulipános ládika került.
A piros zsírosbödön egy esernyőtartó, a békéscsabai ócskapiacról.
A szőnyeg szintén a lakás része volt, megjavítottuk és megtisztítottuk. Egy szép mintájú régi szőnyeg felveszi a versenyt akár a kilimekkel is, nem szabad leselejtezni. A falra feltett kosarakat a JYSK-ben vettük akciósan.
A fürdőszobai tükör egy régi képkeret, alatta az üvegpolc szintén örökölt vintage darab.
Ahogy látszik, értékmentési folyamatunk igencsak sikeres volt. Az előszobában levő parkettát helyreállítottuk, de két szoba között sajnos nem lehetett megmenteni. Viszont csodás alapot adott az új parkettához. A cementlap is megmarad az utókornak az új burkolat alatt. A nyílászárókat mindenhol megtartottuk és felújítottuk, a fürdőben a lichthof ablakaira apró virágmintás üveg került.
Az eredmény pedig egy 25 nm-es kényelmesen használható stúdiólakás!

 



A bejegyzés trackback címe:

https://czifrapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2113713948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása